Approved: sailing club in Christchurch to be extended – despite concerns over traffic

APPROVED: Christchurch Sailing Club Commodore Lawrence Crapper, left, with Matt Stevens of Aspire Architects

APPROVED: Christchurch Sailing Club Commodore Lawrence Crapper, left, with Matt Stevens of Aspire Architects

First published in News by

PLANS for an extension at Christchurch Sailing Club were unanimously approved by councillors despite residents’ opposition.

The extension to the club, which fronts the picturesque Christchurch Quay, will be on the first floor only and will be used as a meeting room.

The existing room is used for training and meetings but the club want to modernise the facility to make it fit for use.

At a meeting of Christchurch council’s planning committee on Thursday, a decision to approve the plans was passed by all councillors.

This was despite representations from residents of Priory Quay, who expressed concerns over increased traffic and parking issues.

Twenty-seven letters of objection were submitted over the size of the development and its impact on the conservation area, and the disruption caused by the building process. There were also concerns that the work would “degrade the amenity value of the whole area, without any potential community benefit”, a report to the planning committee stated.

Before the meeting, commodore of the sailing club Lawrence Crapper said the room would only be used for meetings and training. He moved to reassure residents that it was not to attract new members but to provide better facilities for existing ones.

But concerns were still expressed over extra noise, overlooking and light pollution, particularly towards Priory Quay properties.

However, planning officers felt that because the extension is tapered, the shortest part would face the properties, meaning the level of overlooking would not be materially harmful to warrant refusal.

The proposal was approved providing samples of materials to be submitted along with window and glazing details, lighting and noise control.

Matt Stevens from Aspire Architects, who designed the extension, said he spoke at the committee.

“Members unanimously approved the application. We’re really pleased for the sailing club. It’s been given the go-ahead,” he added.

Comments (2)

Please log in to enable comment sorting

11:16pm Tue 26 Aug 14

Yankee1 says...

Surely they can park and pay in the car park by the Priory.

Or park in the Priory Car Park, and not pay.

The 100 m walk will be healthy for them.
Surely they can park and pay in the car park by the Priory. Or park in the Priory Car Park, and not pay. The 100 m walk will be healthy for them. Yankee1
  • Score: 1

2:05am Wed 27 Aug 14

billd766 says...

Yankee1 wrote:
Surely they can park and pay in the car park by the Priory.

Or park in the Priory Car Park, and not pay.

The 100 m walk will be healthy for them.
As the extension seems to be in an upstairs meeting room which will not be used as a car park, could you please tell me where they park now and is it somewhere different from where you suggest?
[quote][p][bold]Yankee1[/bold] wrote: Surely they can park and pay in the car park by the Priory. Or park in the Priory Car Park, and not pay. The 100 m walk will be healthy for them.[/p][/quote]As the extension seems to be in an upstairs meeting room which will not be used as a car park, could you please tell me where they park now and is it somewhere different from where you suggest? billd766
  • Score: 1

Comments are closed on this article.

Send us your news, pictures and videos

Most read stories

Local Info

Enter your postcode, town or place name

About cookies

We want you to enjoy your visit to our website. That's why we use cookies to enhance your experience. By staying on our website you agree to our use of cookies. Find out more about the cookies we use.

I agree